image
image

Bondeimage


image


Link til EU-democrates
29. September 2007   print   send til ven

Overenskomster

I de fleste EU-lande lovgiver staterne om arbejdsmarkedet. EU lægger op til fælles lovgivning om sociale forhold og arbejdsmarkedet. Her kommer Danmark ofte i klemme. Vi har en særlig arbejdsmarkedsmodel, hvor arbejdsgivere og arbejdstagere aftaler fælles overenskomster. JuniBevægelsen og Bonde er stærke fortalere for den danske forhandlingsmodel.
Den berømmes nu internationalt under navnet “flexicurity” - en sammentrængning af fleksibilitet og social sikkerhed. Det er meget let at fyre folk i Danmark, men danskerne får en god understøttelse, mens de finder et nyt job. Og det er meget lettere at finde nye jobs i Danmark end i mange andre lande.
Når vi “outsourcer” jobs til Kina, skabes der samtidig flere jobs i Danmark. Vi håndterer globaliseringen meget bedre end de lande, vi samarbejder med i EU.
Vi har et særligt problem over for EU-regler, der kræver universel gyldighed, det såkaldte “erga-omnes-princip”. I Danmark er det tilladt at arbejde for 2 kr. i timen. Der er bare ingen, som gør det, fordi 85 % af lønmodtagerne er i fagforening.
Det har Bonde skrevet en bog om, sammen med Freddy Blak, der nu er forhenværende medlem af EU-Parlamentet. Bogen kan købes hos Forlaget Notat, Nordkystvejen 2 F, 8961 Allingåbro. Tlf. 86 48 16 00, mail: .(JavaScript must be enabled to view this email address).

Læs også om Udstationerings-direktivet, Havne-direktivet og Service-direktivet.


image


image

Politikområder