image
image

Bondeimage


image


Link til EU-democrates
31. March 2008   print   send til ven

Bondes Briefing 31.03.08

I denne uge kan du læse om venskaber på tværs af politiske skillelinjer og om Bondes travle uge.

Venskab på tværs af politiske skillelinjer

Den 25. marts afholdt vi en ekstraordinær samling i Bruxelles, og jeg holdt en af mine sidste politiske taler, som du kan finde her. Jeg fortalte også de øvrige gruppeformænd, at jeg trak mig tilbage den 8. maj.

Jeg gik også over til Kommissionsformanden José Barrosos plads for at fortælle ham, at jeg gik af efter 29 år i Europa-Parlamentet. Han var venlig nok til at sige: “Jeg vil savne dig.”

Vi var aldrig personlige fjender. Vi blev venner under en lang række møder og samarbejdede endog om åbenhed og et par andre spørgsmål. Jeg har flere gange rettet nogle hårde angreb på denne Kommission. Men det har altid været politisk, aldrig personligt. Jeg mener, at det er en meget vigtig skelnen for Europa-Parlamentets medlemmer. Vi har brug for en regering og en opposition. Vi har ikke brug for bagvaskelse og had.

Jeg har altid arbejdet venligt på tværs af politiske skillelinjer som mit parlamentariske ideal, lederen af danskerne i Nordslesvig, Hans-Peter Hanssen, gjorde det i det prøjsiske parlament før første verdenskrig.

Den 15. marts 1999 kronedes vores “rens ud i EU”-kampagne med Santer-Kommissionens fald. Den forhenværende luxembourgske statsminister Jacques Santer vidste udmærket godt, at jeg var en af dem, der var med til at organisere hans fald, men han reagerede aldrig personligt. På det personlige plan var vi altid venner.

Jeg angreb hans Kommission i en af mine bedste taler nogensinde i Europa-Parlamentet. Jeg sagde ikke, at han var skyldig, men at han var ansvarlig. Det var ikke ham, der var skyldig i skandalerne i Kommissionen og ansvarsforflygtigelsen. Men han var formand, og han var nødt til at tage ansvaret for at sikre princippet om ansvarlighed i offentlige hverv.

Under udvidelsestopmødet i København mødte jeg den næste kommissionsformand, Romano Prodi, i korridoren. Han blev øjeblikkelig advaret af lederen af informationskontoret i København mod denne samfundsomvæltende oppositionspolitiker.

Prodi svarede: “Du mener min gode ven Bonde.” Så kom han over til mig og kyssede mig på en meget italiensk måde og ikke den kolde danske måde.

Venskab p tværs af politiske skillelinjer har altid været min stil i Europa-Parlamentet, og jeg vil savne mange venner, når jeg forlader Parlamentet på Unionens fødselsdag den 9. maj.

Men jeg vil ikke opgive kampen for åbenhed, nærhed og demokrati. Jeg vil fortsætte mit politiske arbejde inden for JuniBevægelsen og mit europæiske politiske parti, EU-Demokraterne.

Jeg vil angribe det, der er forkert på en fast men høflig måde og skabe venner og ikke fjender.

EU-Demokraternes kongres

Fredag den 4. april fra kl. 12.00 - 15.30 afholder vi ekstraordinær kongres i EU-Demokraterne i København. Hanne Dahl afgiver hvervet som formand, og jeg er kandidat til at efterfølge hende.

Fødselsdagsreception

Fredag den 4. april fra kl. 16.00 - 19.00 afholdes der en reception i anledning af min 60-års fødselsdag i Grundtvigs Hus i København, Studiestræde 38.

Årsmøde i JuniBevægelsen

Lørdag den 5. april afholder JuniBevægelsen sit årsmøde i Vartov. Vi vil sandsynligvis vælge Hanne Dahl, 37, til JuniBevægelsens topkandidat til valget til Europa-Parlamentet i juni 2009. Hun vil overtage mit mandat den 9. maj efter mine 29 år som medlem.

Irsk gæst

Vi vil også have en irsk gæst under årsmødet, nemlig Declan Ganley, lederen af bevægelsen mod Lissabon-traktaten i Irland, Libertas. Han vil tale om den eneste folkeafstemning om Lissabon-traktaten i Irland.

Studierejse til Kongressen i Washington

Søndag den 30. marts skal jeg til Washington DC sammen med Europa-Parlamentets reformarbejdsgruppe for at undersøge, om vi kan finde ideer til forbedringer i vores eget parlament. Det tror jeg vi kan. Den amerikanske Kongres har meget stramme regler om lobbyisme og anvendelsen af skatteborgernes penge. De kan udspørge embedsmænd om alle mulige former for upassende opførsel. Der er sikkert mange andre former for god praksis, som vi kan lære af og forhåbentlig indføre i Europa-Parlamentet.

Næste uge i Bruxelles

I næste uge er der udvalgsmøder i Bruxelles. Du kan finde dagsordener til de forskellige udvalgsmøder her.


image


image

Politikområder